Voor 18:00 besteld, morgen in huis
Écht de aller laagste prijs!
2 jaar garantie, ook op accu
Gratis verzending NL en BE
Kies voor duurzaam

Gamen op je smartphone wordt steeds beter, maar waar moet je op letten?

Gamen op je smartphone wordt steeds beter, maar waar moet je op letten?
Gamen op je smartphone wordt steeds leuker. De telefoons van tegenwoordig kunnen zelfs de zwaarste games aan. De vlaggenschepen, tenminste. Wil je iets goedkopers? Dan moet je bij de aanschaf van je telefoon op bepaalde zaken letten. Wat mag niet ontbreken bij een goede game telefoon?

De koeling van je telefoon

Ben je nog geen gamer? Dan is de telefoon het perfecte apparaat om laagdrempelig wat virtuele werelden te verkennen. Gamen is zelfs goed voor je geestelijke gezondheid, omdat je op deze manier kunt ontspannen en je fantasie de vrije loop kunt laten.

Gamen vraagt heel wat van je telefoon. Een YouTube-video kijken of een beetje Netflixen is een relatief kleine belasting van je telefoon. Maar gamen zorgt ervoor dat je telefoon heel wat warmte krijgt te verwerken. Nu hoor je de koeling van je telefoon niet opstijgen als een Boeing op een vliegveld, maar je merkt wel dat je telefoon druk bezig is.

De werelden moeten worden geladen, de bewegingen van online tegenstanders moeten worden berekend en het tonen van beelden vraagt ook wat warmte. Daardoor kan je telefoon aardig warm worden. Goede gametelefoons zijn voorzien van koelsystemen om oververhitting tegen te gaan. De meeste vlaggenschepen van de grote merken hebben het sowieso. Wil je gamen, dan heb je een telefoon nodig die echt een punt maakt van een goede koeling.

De chipset die je gebruikt

Om alle processen goed te laten werken, heb je een goede chipset nodig. De chipset is als het ware het brein van je telefoon. Een chipset is bijvoorbeeld gemaakt om beelden te verwerken of om functies uit te voeren als je het scherm aanraakt. Met een goede processor kun je in hoge resolutie gamen. Voor een smartphone is de chipset heel belangrijk, omdat je op een relatief klein scherm kijkt. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een smartphone met een groot scherm.

Games worden ook steeds uitgebreider. Natuurlijk heb je geen flinke chipset nodig om te gokken zonder cruks, maar als je een World of Warcraft-achtig spelletje speelt, vraag je heel wat van je kleine smartphone. Niet alleen de chipset is belangrijk, maar ook de resolutie van het scherm. Goed om daar op te letten!

De verversingssnelheid van je scherm

Dat steeds meer mensen spelletjes spelen op hun telefoon, weten fabrikanten ook. En die fabrikanten zijn natuurlijk niet gek, dus ze maken er werk van om meer gamers naar hun merk te halen. Sterker nog: bij bijvoorbeeld Apple en Samsung zijn games een standaard onderdeel van de presentatie van een nieuwe smartphone. Vroeger hadden zo’n beetje alle smartphones een verversingssnelheid van 60 Hz. Snel genoeg om filmpjes op te kunnen kijken en door pagina’s te scrollen. Voor comfortabel gamen is dat alleen veel te langzaam.

Daarom zijn er nu smartphones met zelfs 144 Hz verversingssnelheid. Hoe hoger de snelheid, des te vloeiender de beelden zullen lopen. Het gaat maar om fracties van seconden, maar je merkt het echt in je game-ervaring. Kiezen voor een telefoon met een hogere verversingssnelheid is dus zeker de moeite waard.

Gamen kost batterijduur

We vragen vandaag de dag heel veel van onze smartphone. De telefoon mag niet traag worden, niet warm worden en al helemaal niet binnen een paar uur kampen met een lege batterij. Is dat nog wel realistisch, als je games speelt? Jazeker, vinden smartphonefabrikanten. “The sky is the limit.” Dus zijn ze druk bezig om hun batterijen te verbeteren, zodat je gewoon kunt gamen zonder dat je over een paar uur niet eens meer op een WhatsApp-berichtje kunt reageren. Maar inderdaad: spelletjes spelen op je telefoon zorgt ervoor dat je batterij sneller leeg gaat.

Hoeveel power heb je dan nodig om een beetje fatsoenlijk te kunnen gamen? Een batterij van 5.000 mAh of meer is een grote plus. Helaas mag je daar flink de portemonnee voor trekken. Het alternatief is om te kiezen voor een telefoon waarmee je de batterij kunt ‘snelladen’. Las tijdens het gamen even een drinkpauze in, en hang je telefoon even aan de snellader. Dan kun je zo weer verder spelen.

Top tip: een bluetooth controller

Je vindt geen mobiele telefoon op de markt zonder bluetooth, dus deze tip is geschikt voor alle gamers: speel met een bluetooth controller. Het is waar dat de grotere touchscreens en snellere processen zorgen voor een betere speelervaring, maar eerlijk is eerlijk: heel comfortabel voelt op je scherm tikken om een snelle beweging in een game te maken, nou niet bepaald. Het speelt makkelijker als je een bluetooth controller gebruikt om je volgende powermove te maken.

Je hebt daarmee praktisch dezelfde ervaring als op de pc en bijvoorbeeld de PlayStation of Nintendo Switch. Een bluetooth controller maakt het veel makkelijker om in een virtuele wereld rond te lopen en te mikken. Ondertussen houd je gewoon overzicht op het hele scherm. Het werkt natuurlijk nog mooier als je je telefoon horizontaal op een standaard zet.

Oordopjes zijn onmisbaar

Ga je spelen op je telefoon, speel dan met oordopjes in. Dan hoor je je tegenstander beter aankomen. Bovendien wil je ook niet je hele omgeving vermoeien met de special effects die je in games hoort. De meeslepende muziek zorgt er bovendien voor dat je niet afgeleid raakt, en helemaal in de game op gaat.

Koop een goed stel oordopjes en luister naar de epische muziek van mobiele RPG’s. Draadloos of bekabeld, dat maakt niet zoveel uit, maar van een goede set oordopjes ga je een hoop plezier hebben.